Bun venit!


cropped-logo-transparent

200

cropped-logo-transparent

Citat Cousteau

cropped-logo-transparent

În condițiile în care în această perioadă suntem nevoiți să ne desfășurăm activitatea și în regim online, acest site, adresat în primul rând elevilor dar și profesorilor de specialitate, se dorește a fi ”o gură de oxigen” pentru predarea și învățarea mai ușoară a Biologiei și Chimiei.

giphy

La secțiunea ”Lecții Biologie pe ramuri”, sunt postate materiale de botanică, zoologie și anatomie utilizate în trecut la clasele a V-a, a VI-a și a VII-a.

La secțiunea ”Lecții Biologie”, la clasele V – VIII sunt postate schițe pdf  ce acoperă toate conținuturile prevăzute de programa școlară aprobată prin O.M. 3393/28.02.2017. La clasele a V-a, a VI-a și a VII-a sunt disponibile și suporturi ppsx pentru majoritatea lecțiilor. De asemenea, la fiecare clasă sunt postate linkuri către versiunile digitale ale tuturor manualelor de Biologie aflate în vigoare. Testele de evaluare sunt realizate cu aplicația Google Forms, fiind disponibile pentru toate unitățile de învățate la clasa a V-a și parțial la clasele VI – VIII. 

La secțiunea ”Lecții Chimie”, la clasele a VII-a și a VIII-a sunt postate schițe pdf ale tuturor lecțiilor ce acoperă conținuturile prevăzute de programa școlară aprobată prin O.M. 3393/28.02.2017. La clasa a VII-a este publicat un suport ppsx ce acoperă aproape toate lecțiile precum   și un laborator virtual ppsx ce cuprinde un set de 15 experimente iar la clasa a VIII-a un laborator virtual ce acoperă unitățile de învățare dedicate diferitelor tipuri de reacții chimice. La fiecare clasă sunt postate și link-uri către versiunile digitale ale tuturor manualelor de de Chimie aflate în vigoare. La ”Materiale vechi” veți găsi o serie de prezentări folosite în trecut la clasele a VII-a și a VIII-a. Testele de evaluare sunt realizate cu aplicația Google Forms fiind disponibile doar pentru o parte din unitățile de învățare la ambele clase.

Deși ne-am concentrat inițial numai pe materiale pentru clasele de gimnaziu, pe viitor vor apărea lecții de Chimie și pentru învățământul liceal tehnologic și profesional, fiind în lucru materiale pentru clasele a IX-a și a X-a.

La secțiunea ”Și altele…”  vei găsi două jocuri pentru Android cu tematică de biologie și alte materiale folosite cu diverse ocazii (ore de dirigenție, serbări etc.).

Pentru colegii profesori, sunt disponibile programele școlare aflate în vigoare.

Cu excepția manualelor și programelor, toate materialele postate aici sunt de concepție proprie sau realizate împreună cu colegi care și-au dat acordul de publicare a materialelor pe site. Unele sunt mai noi, altele sunt ceva mai vechi, dar toate s-au bucurat de aprecierile elevilor mei, cei care au avut și au onoarea să se bucure primii de ele. Pe lângă aceste materiale deja publicate, pe viitor vor urma și altele noi. Dacă nu ai găsit ce căutai, te rog să revii sau te aștept cu sugestii. Iar dacă ți-a plăcut sau nu ceea ce ai găsit aici, te rog să lași un comentariu, cu rugămintea de a utiliza un limbaj civilizat.

 

cropped-logo-transparent

ATENȚIE!!!

Pentru utilizarea în bune condiții a materialelor puse la dispoziție, este necesar ca pe telefonul, tableta sau calculatorul tău să ai instalate următoarele aplicații:
Prezentări și expuneri Powerpoint (inclusiv pentru holograme) – Microsoft Office, versiunea minimă recomandată 2010;
Schițe de lecții: Adobe Reader sau orice program care poate deschide documente cu extensia .pdf;
Hologramele pot fi vizualizate numai de pe telefoane sau tablete, fiind necesar și un proiector special. În cazul în care nu ai un astfel de proiector, construiește-ți singur unul, urmând pașii din tutorialul recomandat.
Postarea materialelor pe alte website-uri este permisă numai cu acordul autorilor.

cropped-logo-transparent

101 gânduri despre „Bun venit!”

 1. Mulțumim din suflet pentru lecțiile de biologie, sunt de un real ajutor! Felicitări domnului profesor și colegilor!

 2. Excelent! Un real sprijin didactic. Și mai ales pentru cei începători. Să vă dea Dumnezeu multă sănătate, inspirație pentru a continua și binecuvântarea îndoită care v-o doresc cei care lecturează și folosesc materialele!

 3. Felicitări! Sunt profesor de biologie și acesta e primul an când predau și chimie. Aștept cu interes materialele pentru clasa a VIII-a.

 4. Florin, cu materialele tale ne-ai ajutat grozav. Mulțumesc din suflet. Să-ți dea Dumnezeu sănătate și bucurii în suflet. Prof. Ioana Hopulele Băișești

  1. Mulțumim pentru materialele foarte utile. La clasa a VIII-a si a IX-a Biologie nu aveți nimic? Toate cele bune! Prof. Balascau Lacramioara.

   1. Vă mulțumesc și eu. Din păcate nu am.
    În 2017 trebuia să mă apuc și de materialele de biologie pentru clasa a VIII-a (erau singurele pe care le mai aveam de făcut, împreună cu seria Nevertebrate de la clasa a VI-a), dar a venit modificarea programei și am abandonat toate proiectele pe care le aveam și de atunci m-am axat pe realizarea de materiale noi, compatibile cu noua programă. Nu comparați cu chimia, unde schimbarea m-a prins pregătit, deoarece aici aveam pe lângă experiența mai vastă și materialul realizat în 2015, pe baza altora mai vechi.
    Pentru clasele a IX-a de liceu și învățământ profesional nu am materiale, deoarece la aceste nivele nu am predat biologie. Toate cele bune!

  1. Bună ziua. Materialele pot fi descărcate gratuit. În cazul în care doriți să le repostați pe un alt site, nu uitați să menționați sursa. Toate cele bune!

 5. Bună ziua, super bune schițele dumneavoastră, vă felicit pentru munca depusă și vă mulțumesc din suflet că le împărtășiți cu noi. Respect.

 6. Multumesc și felicitări pentru materialele realizate!
  Vă doresc succes în tot ceea ce faceți și mai ales sănătate.

 7. Super, Florine! Chiar mă întrebam de unde găsesc niște materiale bune și am dat de ale tale. Exact ce căutam. Să fiți sănătoși!

  1. Intrați la secțiunea Lecții și schițe lecții Biologie, clasa a V-a. Veți găsi o prezentare powerpoint interactivă care cuprinde toate lecțiile precum și schițele tuturor lecțiilor. Toate cele bune!

  1. Bună, am vazut materialele de anatomie și biologie, într-adăvar sunt foarte bune! Am vrut să vă întreb referitor de o posibilitate de colaborare? Efthalia Tseggelidou

   Στις Τρί, 17 Μαρ 2020 στις 3:10 μ.μ., ο/η LECȚII BIOLOGIE ȘI CHIMIE PENTRU GIMNAZIU έγραψε:

   > Mihaela hriscu commented: „Felicitări! Super materialele!” >

 8. Mulțumesc pentru materiale.
  Sunteți un profesor model, demn de urmat.
  Să aveți succes în ceea ce faceți.

 9. Felicitări pentru ceea ce faceți și mulțumiri pentru sprijinul acordat! Voi urmări cu interes următoarele postări!

 10. MATERIALELE SUNT LA SUPERLATIV.
  Vă rog să-mi recomandați un site care să conțină schițe de lecții la chimie și fizică gimnaziu.

  1. Vă mulțumesc. În perioada următoare voi posta și schițele de lecții de Chimie clasa a VII-a, cele pentru clasa a VIII-a urmând să le postez anul școlar următor, odată cu intrarea în vigoare a noii programe.
   Cât despre fizică, vă recomand materialele domnului profesor Laurențiu Roșu. Nu știu dacă are și schițe de lecții dar prezentările powerpoint și lecțiile video chiar sunt interesante. Vă mărturisesc că pentru prezentările mele m-am folosit și de idei din prezentările realizate de domnia sa.

 11. Măi Florinel, mă uimești!! Felicitări pentru tot și ține-o tot așa! Mult succes îți doresc în toată activitatea pe care o desfășori!

 12. Testele de evaluare „Nu sunt disponibile momentan” – probabil nu există sau nu le pot eu deschide ?

 13. Mulțumesc pentru postarea acestor materiale. Frumoase, simple, obiective, corect realizate și la timp pentru cei care nu cunosc manualele. Schițele merg și ca fișe de documentare și prezentare la clasă, dar și la munca de portofoliu a unui profesor. Pot fi listate în format A3, color și date la grupuri de 3-4 elevi pentru realizarea sarcinilor de lucru și aplicarea unei metode interactive. Spor, răbdare și inspirație pentru conținuturile manualului de clasa a VIII -a. Vă mulțumesc.

 14. Eu vă mulțumesc din suflet. Sunt la început de drum. Am reușit să prind câteva ore de biologie ca suplinitor necalificat și sunt foarte fericită că am descoperit comoara dvs. Voi lucra și voi învăța după materialele dvs. O rugăminte: aveți ceva materiale și pentru clasa a 8? Vă mulțumesc!

  1. În momentul în care cei de la minister au schimbat programa, aveam finalizate materialele de la clasele a V-a și a VII-a și în lucru pe cele de la clasa a VI-a, clasa a VIII-a fiind singura de care nu mă apucasem cu absolut nici un fel de material. Am fost oarecum nevoit să abandonez proiectele pe care le aveam atunci și să mă apuc de materialele pe baza programei noi. Momentan am ajuns cu schițele de lecții la clasa a VII-a și urmează să mă apuc și de suportul powerpoint de la clasa a VI-a, dar toate astea cer timp, resursă căreia, sincer vă spun, îi simt lipsa. Cât despre clasa a VIII-a, primele materiale vor apărea anul viitor, odată cu programa nouă.

 15. Totul este la superlativ!!
  Aș dori să vă sun în legătură cu lecțiile. Sunt în primii ani de predare și dacă nu vă deranjez lăsați-mi vă rog o adesă sau un număr de telefon.
  Mulțumesc anticipat.

   1. Bună ziua,
    Vreau să vă multumesc pentru repostare. Acum totul funcționează normal și materialul poate fi folosit. Și trebuie să mai zic: atâta timp cât mai există dascăli dedicați și preocupați ca dumneavoastră, școala românească trebuie să iasă din nou la suprafață. Mulțumesc pentru materialele puse la dispoziție, și spor în tot ceea ce faceți.

   2. Bună ziua și de la mine.
    Eu vreau să vă mulțumesc pentru atenționare. Am descoperit care era de fapt problema materialului în timp ce lucram la schițele de la unitatea de învățare 1 (Chimie, clasa a VII-a). Problema a fost că derularea automată trebuia setată doar pentru primul slide iar eu, probabil din grabă am dat opțiunea de setare pentru toate slide-urile. Cu ocazia asta mai învăț și eu…
    Cât despre schițe, vreau să vă mărturisesc că nu am avut în gând să postez schițele de lecții de la Chimie. E drept, după atâția ani de experiență cunoaștem foarte bine conținuturile, iar schimbările apărute odată cu noua programă sunt binevenite la Chimie, comparativ cu Biologia, unde sunt total dezamăgit din anumite puncte de vedere de schimbările apărute. Cumpăna prin care trecem cu toți în zilele astea m-au pus în gardă și am zis că n-ar fi fău totuși să postez schițe pdf și aici. Mai am un mic de lucru și la unitatea 2 și cât de curând voi termina treaba și la claeele a VII-a.
    Încă odată, vă mulțumesc pentru tot, depinde de fiecare dintre noi să punem umărul la ridicarea țării, fiecare după cum se pricepe și zău că n-ar fi rău! Toate gândurile cele bune de la Fălticeni.

 16. Mult succes in continuare sper sa terminati si materia de calasa a-5-a pentru ca va fi mult mai mult usor sa fac temele

  sunt Tibi clasa a-5-a b

  1. Mulțumesc mult, Tiberiu. Până la 1 noiembrie intenționez să termin toate schițele de lecții de pe semestrul I, atât la clasa a VI-a cât și la clasa a V-a. După aceea iau o pauză, necesară pregătirii materialelor pentru inspecția finală în vederea obținerii gradului didactic I. Apoi, din decembrie mă voi reapuca și de materialele pentru semestrul al II-lea.

 17. Sunteti un adevarat talent… Foarte captivante lectiile atat de biologie cat si cele de chimie, de bun augur aceste materiale!!! felicitari!

  1. N-aș crede că sunt un talent, dar oricum, mă bucur mult că vă plac și sper să vă ajute și pe dumneavoastră, la fel de mult cum m-au ajutat și pe mine. Vor urma pe viitor și altele, realizate după noile programe, aprobate recent de minister.

 18. Felicitari pentru lectiile de biologie! Sunt absolut SUPERBE!!! Astept continuarea lor! Cu mult respect, Zsuzsa Vagasi din Tg.Mures

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.